Online trading

Berzanski trejding - savremeno trgovanje

image description

Trajding-strategija aktivnog investiranja je ranije bila privilegija samo velikih investitora. Danas je razvoj digitalnih tehnologija omogućio online globalni trading svakome ko ima pristup internetu i platformu za online trgovanje, sa bilo koje pozicije i to 24 časa dnevno.

Za razliku od pasivnih investitora koji primenjuju strategiju “kupi i čekaj rast”, trejderi primenjuju aktivnu strategiju investiranja “trguj i zarađuj”, sa ciljem da u redovnim fluktuacijama tržišta prave kontinuiran prinos, koji se na duži rok multiplicira.

Pasivna strategija sadrži pretpostavku kontinuiranog rasta tržišta, kao osnov za zaradu, što je čini imperfektnom i rizičnom za investitora, jer se zna da tržište fluktuira usled promena odnosa ponude i tražnje, kao i različitih pozitivnih ili negativnih uticaja na makro ili mikro nivou.

Osim što koriste fluktuaciju cena kao izvor redovne zarade, trejderi, za razliku od pasivnih investitora ostvaruju zaradu i na padu cena, tzv. kratkom prodajom (short selling), gde trejder koji očekuje pad cene, prodaje pozajmljen instrument danas, da bi ga vratio u budućnosti kupivši ga po manjoj ceni nego što ga je prodao.

Na ovaj način trejderi, za razliku od pasivnih investitora koriste kretanje tržišta u bilo kom pravcu “market works for you”, čime maksimiziraju redovne tržišne prilike i time uvećavaju potencijal zarade na srednji i dugi rok.