Globalno trgovanje

Short selling - kratka prodaja

image description

Zaradite na padu cena!

Mogućnost da se proda nešto što se ne poseduje je jedan od jedinstvenih aspekata na Wall Streetu. Ovaj članak ima za cilj da demistifikuje koncept short sellinga, zašto trgovci to rade, kako rade i koji su rizici. Pored rizika, trgovci moraju biti dosledni u sprovođenju margin zahteva i short selling pravila.

Short selling ili skraćeno shortovanje akcija izvrće staru izreku: "kupiti nisko, prodati visoko". Očekuju ći da će cena akcije da se spusti, trejder obavlja ovu aktivnost u suprotnom smeru: prvo prodaje visoko, pa onda kupuje nisko.

Interesantan deo je da short sell trejderi zapravo ne poseduju akcije koje žele da prodaju.

Da biste i Vi to postigli, zapravo trebate pozajmiti akcije preko Vašeg naloga kod brokera, a zatim ih prodajete na otvorenom tržištu, bez da posedujete akcije. Onda morate kupiti identičan broj istih akcija i vratiti ih vlasniku na neki kasniji ugovoreni datum, opet preko brokera. Vaš cilj kao short prodavca je da kupite akcije koje ste prvo prodali za manji iznos nego kada ste ih prodali, i da razliku pretvorite u Vaš profit. Ako se tržišna vrednost akcija poveća tokom perioda kada ih pozajmljuje, onda možete i izgubiti.

Mnogi posmatraju short sell trejdere kao crnu ovcu među investitorima, ali oni samo žele da zarade kao i svi drugi. Ukoliko smatrate da su neke akcije precenjene, nema potrebe da čekate da padnu da biste ih kupili, već jednostavno možete početi da ih prodajete kao da ste ih već imali, i onda ih kasnije ponovo kupite i vratite. Ovde se mora voditi računa o vremenu na koji se pozajmljuju akcije, jer u tom peridou Vaše pretpostavke trebaju da se ostvare kako biste napravili profit.

Short selling se tumači kao i držanje kratkih pozicija koje su suprotne od dugih. Duge pozicije (long) podrazumevaju dugoročno držanje akcija koje su prema mišljenju investitora potcenjene i koje se kupuju radi ostvarivanje profita nakon rasta cene. Kod shortovanja treba znati da je potencijalni dobitak ograničena na vrednost akcija na nivou na kojem ste prodali, ali potencijalni gubitak može biti neograničen.

Kako short selling radi?

Za razliku od kupovine obične deonice, u kojoj je moguće pokrenuti poziciju i držati je na neodređeno vreme, prodaje na kratko zahteva da se zadrži visok oprez i stalno praćenje na tržištu, jer gubici na bilo kojoj kratkoj poziciji su teoretski neograničeni.

  1. Pozajmljivanje akcija - Da bi profitirao od smanjenja cene, short prodavac pozajmljuje akcije i prodaje ih, očekujući da će biti jeftinije da ih otkupi u budućnosti. Vlasnik akcija nije obavešten da su iste pozajmljene short sell prodavcu, ali to ne ometa vlasnika da ih proda u bilo koje vreme.
  2. Stvara obavezu - Nakon zaduživanja akcija preko brokera, prodavac mora da vrati te akcije na neki kasniji datum. Kada se short prodavac odluči da je pravo vreme da se akcije kupuju na otvorenom tržištu, tada ih kupuje i vraća opet preko brokera, i na taj način izmiruje obaveze. Nema potrebe da zna ko je vlasnik, jer cilj svakog učesnika jeste zarada na osnovu procene kretanja cene u budućnosti, dok posrednici-broker brine o tome da se svi procesi odvijaju u skladu sa tržišnim pravilima i snose tu vrstu rizika.
  3. Proces se sprovodi preko Margin računa - Pre samog shortovanja akcija, morate biti odobreni za margin trgovanje od strane brokera. Margin račun je neiphodan kako biste preko njega pozajmili akcije koje će te kasnije vratiti. Tokom perioda držanja jedne kratke pozicije, dakle od prodaje pa sve do kupovine i vraćanja istih akcija, broker će pažljivo pratiti iznos na vašem nalogu kako bi se osiguralo da ćete moći da odgovorite na svoju obavezu.